Een schenking op komst? Pas op!

Yvonne Wansleeben
Geboren en opgegroeid in de Vijfheerenlanden, in Lexmond. Tegenwoordig woont ze in hartje Gorinchem. Ze houdt kantoor in Arkel. Gespecialiseerd in familierecht en onroerend goed.

Bron: www.destadgorinchem.nl
Afbeelding: (MINISTERIE VAN BEELD)

Elke maand praten de notarissen van ArkelStad notarissen u bij over actuele zaken. Deze keer over de gevolgen die een schenking voor u kan hebben. Want geld krijgen is altijd leuk, maar wat doet het met uw huurtoeslag, zorgtoeslag of studiefinanciering? Daar kan het fiscaal best knellen en dat wilt u niet. Het is goed om er vooraf over na te denken. En er met een notaris over te praten.

Toeslagen zorgen ervoor dat de ontvanger een bijdrage krijgt voor bepaalde kosten, zoals huur, zorg en studie. Voordat u recht heeft op deze bijdragen moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Deze zijn te vinden op de website van de Belastingdienst en hebben een redelijk standaard karakter, maar het is altijd verstandig om erover met een expert van gedachten te wisselen. Dat is altijd beter dan achteraf te worden geconfronteerd met inkomsten waarover u belasting moet betalen, of toeslagen die door deze inkomsten (de schenking) geheel of gedeeltelijk vervallen. In dat geval schiet u weinig op met de ongetwijfeld goedbedoelde actie van degene die u met wat extra geld wil ondersteunen.

Dubbel profiteren

Verwacht u dus een (grote) schenking waarmee mogelijk de ontvangst van toeslagen in gevaar komt, aarzel niet en neem contact met ons op. Wij kunnen u adviseren over de mogelijkheden die u heeft om te voorkomen dat u geen recht meer heeft op bepaalde toeslagen. Denk bijvoorbeeld aan het opsplitsen van een schenking in meerdere kleinere bedragen, verdeeld over verschillende jaren. Dit splitsen kan bovendien interessant zijn omdat ieder jaar een bedrag van ruim 2.000 euro of bij een schenking die afkomstig is van een ouder, een bedrag van ruim 5.000 euro vrij van schenkbelasting kan worden verkregen; er wordt dan dus meerdere malen van de jaarlijkse schenkvrijstelling geprofiteerd.

Vermogensgrenzen

Het splitsen van de schenking kan u dus zowel schenkbelasting besparen, alsook zorgen dat u (langer) uw toeslagen kunt behouden. Heeft u inmiddels al een (grote) schenking ontvangen waardoor u over de betreffende vermogensgrenzen heen gaat? Vanaf het jaar volgend op het jaar dat u de schenking heeft ontvangen, kan dit gevolgen hebben voor uw toeslagen. Dus zet deze indien nodig stop, zodat kan worden voorkomen dat u toeslagen moet terugbetalen. Neemt uw vermogen na verloop van tijd weer af? Misschien heeft u dan weer recht op bepaalde toeslagen, dus houd uw vermogen goed in de gaten!

Heeft u vragen over dit artikel? mail naar info@arkel-stad.nl of bel Yvonne Wansleeben, 0183 21 66 91.