Belang van de digitale nalatenschap

Ruben Tromp
Geboren in Hardinxveld-Giessendam, wonende in Gorinchem. Actief in het Gorcums verenigingsleven. Specialist in bijzonder onroerend goed. Gaat regelmatig uit interesse buurten bij nieuwbouwprojecten in de omgeving.

Bron: www.destadgorinchem.nl
Afbeelding: (MINISTERIE VAN BEELD)

Elke maand praten de notarissen van ArkelStad notarissen ons bij over actuele zaken. Deze keer over de digitale nalatenschap. Ongemerkt verzamelen we heel wat accounts van webwinkels, posts op sociale media, misschien zelfs zeer waardevolle crypto-accounts. Wat gebeurt er met al die digitale ‘vingerafdrukken’ na uw overlijden, zeker wanneer de nabestaanden de wachtwoorden niet kennen? Dan kan alles verloren gaan. De notaris helpt u dit te voorkomen.

Een nalatenschap heeft tegenwoordig vaak een digitale component. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke, financiële en zakelijke digitale bezittingen, maar ook aan sociale media accounts en profielen. Persoonlijke digitale bezittingen zijn foto’s, video’s of WhatsApp-berichten. Bij financiële digitale bezittingen kunt u denken aan tegoeden op webwinkels, betaalservices of cryptovaluta zoals bitcoins. En zakelijke digitale bezittingen zijn bijvoorbeeld documentatie of administratie in een cloudopslagdienst als iCloud of Dropbox. Het in kaart brengen van die informatie na het overlijden van de eigenaar ervan, is niet altijd even eenvoudig; niet iedereen laat een bewaar-app met accounts en wachtwoorden na.

CRYPTOVALUTA Vooral voor cryptovaluta is het van groot belang dat de toegang goed wordt bewaard en overgedragen. Bitcoins en dergelijke digitale munten staan vaak op een exchange-website, maar soms ook op een zogenaamde ‘wallet’. Dat is een soort USB-stick waar niemand toegang tot heeft, behalve de eigenaar die het wachtwoord weet. Als het wachtwoord bij overlijden niet wordt doorgegeven aan de erfgenamen, is de kans groot dat de munten voor altijd verloren zijn. Er is hier, in tegenstelling tot accounts bij instanties (zoals webwinkels), geen centrale partij die een wachtwoord kan resetten of beleggers kan helpen met het verkrijgen van verloren munten. In het kader van cryptovaluta kan het verstandig zijn om een dergelijk wachtwoord (of recovery phrase) aan het testament te hechten, zodat het nooit verloren gaat. Zo kan via de notaris de benodigde zekerheid worden ingebouwd. Wanneer toegang wordt verkregen tot de cryptovaluta, kunnen deze op een omwisselplatform geruild worden voor ‘echte’ valuta. Veiligheid voor alles. En een bezoekje aan ArkelStad notarissen meer dan waard!

Heeft u vragen over digitale nalatenschap? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.

Mail naar info@arkel-stad.nl of bel met Ruben Tromp op 0183 21 66 52.